Devlet Destekli Alacak Sigortası SATSO Ev Sahipliğinde NTV “Bakış” Programında Tartışıldı

SATSO hizmet binasında gerçekleşen program Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan DOĞAN moderatörlüğünde, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ ve Türk Reasürans A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç CANAL’IN konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleşti.

SATSO konferans salonunda gerçekleşen programa aynı zamanda Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sima NART, SAKARYAGİAD Başkanı Zafer BEKDEMİR, SATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Sakarya Üniversitesi öğrencileri de katıldı.

Eş zamanlı TV için de kayıt alınan programda Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) başta olmak üzere KOBİ’lerin faaliyetlerini kolaylaştıracak birçok unsur da istişare edildi.

Moderatör Noyan DOĞAN, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ’A ev sahipliği için teşekkür ederek özellikle son dönemlerde artış gösteren konkordato ilanlarına yönelik DDAS’ın önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi: “SATSO ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz bu programda DDAS başta olmak üzere KOBİ’lerimiz için faaliyetlerini rahatlatacak birçok konuyu ele alacağız. Konuklarımıza ilgileri için teşekkür ediyorum. Özellikle son dönemler konkordato ilanlarında ciddi bir artış var. Bu artışlar ve bu kadar da talep olması büyüme yolundaki KOBİ’lerimizi tedirgin ederek ticari alacak sigortasının daha fazla gündeme gelmesini sağlıyor. İş dünyamızda ve özellikle küçük ölçekli işletmelere artık ticari alacak sigortası daha fazla devreye giriyor. Bu konuda da konuklarımızın bilgi ve düşüncelerini tartışarak konunun avantajları, doğru bilinen yanlışlarını konuşacağız.” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ, Sakarya’nın üretim ve ticari tarihi, mevcut potansiyeli ve üretim yatırımları hakkında bilgiler vererek şunları dile getirdi: “Sakarya hem zirai hem de sınai anlamda bir üreten şehirdir. Özellikle jeopolitik konumu, büyük metropolleri bağlayan yolların üzerinde olması, otoyollar, demiryolu ve liman imkanları bizi öne çıkarıyor. 10 milyar doları aşan bir ihracatımız var. Genetiğimizde üretim ve ticaret var. Merkezimizde bulunan mahalleler isimlerini ihtisaslaşmış üretimlerinden almışlardır. 1994 yılında Toyota yatırımı ile otomotiv sektörü inanılmaz bir konuma ulaştı. Birçok marka üretim ve montaj yapıyor, yan sanayi de gelişmiş durumda. Ciddi bir yatırım talebi alıyoruz ve bu konuda seçici davranıyoruz. Üretimi ihtisaslaşmış alanlarda planlı OSB’lerde toplamak istiyoruz.”

Başkan ALTUĞ, DDAS sisteminin KOBİ dünyasında çok fazla yaygın ve duyulan bir hizmet olmadığına vurgu yaparak faydalarının anlatılmasına yönelik çalışmalarda bulunduklarını belirterek; “DDAS sistemini üyelerimize ve KOBİ’lerimize anlatmaya çalışıyoruz, bilgilendirmeye çalışıyoruz. Uygulandığında çok faydalı ve net problemsiz yürüyen bir sistemdir. İlimizde yaklaşık 57 bin KOBİ var ve DDAS’ın kullanım oranı bu faydalara rağmen oldukça düşük. Daha fazla tabana yaymak gerekiyor. Eskiden uzun periyotlarla krizlere maruz kalırdık ancak bu süreler kısaldı, sürekli ekonomik anlamda sınanma durumuna geldik. DDAS bu dönemde büyük bir ihtiyaçtır. DDAS’dan fayda görmüş bir firmamız ciddi anlamda çevresini de etkiliyor ve bu zincirleme reaksiyon ile yayılıyor.” diye konuştu. 

Türk Reasürans A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç CANAL ise, DDAS sisteminin firmaların büyümesine ve hayatta kalmalarına destek olduğunu belirterek; “Devlet destekli alacak sigortası 2019 beri tarafımızca yürütülüyor. Firmalarımızın büyümesini destekleyen, onları hayatta tutan ve yeni alacaklarını garanti altına alan bir sigorta türü. Bugün geldiğimiz noktada 3 tane DDAS ürünümüz oluştu. Bugün 42 bin firmanın birbiri arasındaki ticareti teminat altına alarak 21 milyar TL’lik bir teminat havuzu oluşturduk. Bu kadarlık bir alacak ticarette güvenli olarak dönüyor.

Yılbaşından bu yana konkordato ilan eden firma sayısı son 3 yılın toplamı kadar olmuş ve bu kadar da talep var. Eskiye nazaran konkordato çok daha sıklıkla kullanılıyor. Kısa süreli canlanma için hayatta kalmaya çalışan firmalarımıza can simidi oluyor.

İşletmelere en büyük desteğimiz nakit akışlarını sağlamaktır. Firmalarımız ellerindeki nakitleri daha dikkatli kullanıyor. Biz de bu firmalar ile bir araya geliyoruz tahsilat işlemini sağlıklı şekilde gerçekleştiriyoruz.” dedi.