Eski Bakan Selçuk, Eğitim Fakültesi Öğrencileriyle Buluştu

“Eğitimi Eğitmek” adlı sunumuyla katılımcılara seslenen Prof. Dr. Ziya Selçuk önemli mesajlar verdi.  Eğitim düzeyi arttıkça vasıflı suç oranı, açlık, cezalar, obezite, çevre kirliliği, bağımlılığında artığına dikkak çeken Selçuk, 2007 deki dünya ekonomik krizini dünyanın en iyi üniversitelerinde okuyanlar çıkardığını ileri sürdü. Dünyadaki insanların bir konuya odaklanma zorunluluğu olduğu halde dikkati daha çok çeken daha parlak bir şey ya da olaya yönelerek, büyük resimden uzaklaştığını bunun adının da “Parlayan Nesne Sendromu” olduğuna vurgu yapan Selçuk: “Hiç sosyal medyada sürekli yeni konulara atlayarak zaman geçirdiniz mi? Alışverişlerinizde aslında istemediğiniz şeyleri satın aldınız mı?  İşiniz olduğu halde kumandayla televizyonun başında kaldınız mı?” diye sordu.

Prof. Dr. Ziya Selçuk, ” Hızlı değişen dünyada insanlık nereye gidiyor, eğitim nereye gidiyor, eğitimciler kendini nasıl yetiştirmeli, öğrencilerini nasıl bir yarına hazırlamalı? Soru çözen eğitimden, sorun çözen eğitime geçiş yapmalı. Zihinlerin ve yaşamların manipüle edilmesinden nasıl korunabiliriz? gibi sorulara da cevapların yer aldı sunumunda yapay zekanın kullanımını bilmenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Eskiden eğitim sistemleri teknolojiyi etkilerdi, şimdi teknoloji eğitim sistemlerini etkiliyor. Eskiden eğitim sistemleri ölçme değerlendirmeyi etkilerdi, şimdi ölçme değerlendirme eğitim sistemlerini etkiliyor. Öğretmenler yapay zekanın kullanımını öğrenmelidir. Sosyo-linguistik süreklilik nedeniyle en büyük ödev aile ya da okulla ilgili değil, öğretmen gelişimiyle ilgilidir. Bazı öğretmenler iklim yaratır, bazıları sadece hava durumunu değiştirir. İklim yaratacak öğretmen eğitimine ihtiyaç var. Öğrencinin kendisini okula ait hissetmesi değil, okulun kendini öğrenciye ait hissedecek hale gelmesi gerekir. Okul Google da var olan bilgileri değil, orada olmayan deneyim ve becerileri içeren bir kuruma dönüşmeli.  Okul Newton’un, Einstein’in cevaplarını değil, sorularını ve soru sorma biçimlerini dikkate almalıdır.”

Konuşmasının sonunda öğretmen adaylarına tavsiyelerde bulunan Selçuk “tüm bu ve benzeri sorunlarla başa çıkabilmenin yolunun,  kendini tanımak, kendini bilmek, beden-zihin-kalp dengesini korumak gerekir” dedi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al günün anısına Prof. Dr. Ziya Selçuk’a tablo ve vazo hediye etti. Programa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüştü Yeşil, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Programın ardından kitap imzalama etkinliğinde öğrencilere kitaplarını imzalayan Selçuk, öğrencilerle sohbet etti. Selçuk’a Sakarya Üniversitesi tarafından katılımı için teşekkür edilerek hediye takdim edildi.