1915 Çanakkale Gezici Savaş Malzemeleri Müzesi Sakarya’da
İlk olarak Adapazarı İlçesi Karaosman İlköğretim okulu bahçesinde ziyarete açılan gezici müze 20 Mart’a kadar Sakarya’daki bütün okulları ziyaret edecek.
2011 yılından beri ülke genelinde 60 milyona yakın vatandaş ve öğrenci gezdi, Müzeyi gezen çocuklar ve veliler yoğun ilgi gösterdiler.
Gezici müze olarak 14 yıldır Türkiye'yi dolaştıklarını ifade eden,1915 Çanakkale Muharebeleri Gelibolu Kara Savaşları Tarihi Araştırma Ve Tanıtma Derneği Genel Başkanı Engin Korkmaz, mümkün mertebe Çanakkale ruhunu, o şuuru, genç nesile, yeni jenerasyona aktarmaya çalışıyoruz.
Hafızalarında canlı tutmaya çalışıyoruz bu vatan bizlere emanet edildiği zaman karşılığında ne bedel ödenmiş, bunu aktarmaya çalışıyoruz. Ellerindeki imkanın ne kadar kısıtlı olduğu halde bu kısıtlı imkanla neleri başardığını aktarmaya çalışıyoruz. Çanakkale Savaşı dendiği zaman akla ilk gelmesi gereken Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun temelleri, Çanakkale Savaşları'nın zaferleriyle atılıyor.
Mart'ın yirmi ikisine kadar programımız Sakarya'da devam ediyor. Okul okul dolaşıyoruz. Çocuklar ders saatlerini aksatmadan onar dakikasını ayırarak ders niteliğinde Çanakkale'yi anlatmaya çalışıyoruz onlara. Çünkü dördüncü sınıfta mutlaka Çanakkale Savaşı'nın derslerinde işliyorlar ama burada canlı canlı görme olanağına sahip oluyorlar bu şansı çocuklar fırsata çeviriyorlar birebir Çanakkale Savaşı'nda ne yaşanmış hepsini canlı kanıtlarıyla görme olanağına sahip oluyorlar.
Başkan Korkmaz, 2011 yılından beri ülke genelinde bu projeyi takriben altmış milyonun üzerinde insan müzemizi gezme olanağı buldu. Bunların içerisinde üçte ikisi öğrenci olmak üzere kırk milyonun üzerinde öğrenci müzeleri gezdi. Beş tane müzeyle bu Bu programı sergiliyoruz. Okullarda programımızı hem de ücretsiz olarak hiçbir şekilde ücret talebinde bulunmadan okullarımızda meydanlarda müzemizi sergiliyoruz. Müzede Çanakkale Savaşı'nda kullanılan gerçek tarihi objeler Çanakkale Savaşı'nı simgeleyen en önemli anekdotlar dahil bir yıldız çivi. Ne işe yaradığını onlara anlatarak Çanakkale Savaşı'nda ne amaçla kullanılmış? Bunları da aktararak içerisinde, müzenin içerisinde askerlerimizin kullandığı eşya mevcut. Havada çarpışan mermiler mevcut cinaiye yüzüğü mevcut. Sonrasında sonrasında taarruzun ne kadar şiddetli olduğu anlatılan bir metrekareye düşmüş altı bin tane merminin olduğu bölüm mevcut. Hepsi birebir. Çanakkale Savaşı'nda kullanılan gerçek tarihi eserler. Bombalar, top gülleleri, silahlar, cephaneler, kıyafetleri, mektupları, madalyaları, yemek yedikleri kapları kaşıkları, hepsi mevcut , Evet beş müzeyle ülke genelinde köy, kasaba demeden dolaşıyoruz. Yağmur, kar demeden tüm Türkiye'yi dolaşıyoruz. Sakarya'dan sonra İzmit, Yalova, Bursa'daki ilçeler dahil olmak üzere elimizden geldiği kadar bütün okulları gezmeye çalışıyoruz. Yani fiziki koşullara uygun olan okul bahçesine girebileceğimiz bütün okulları gezmeye çalışıyoruz dedi.
Öğrenci Sude Arslan, büyük dedelerimiz bizler için savaşmışlar yurdumuzu kurtarmışlar, ben bu müzedeki malzemeleri görünce çok duygulandım çok mutluyum buraya geldiğim için.
Burada şarapnel parçaları, mermi parçaları, suluk, matara ve o zamanki kullanılan eşyaları gördüm. Atatürk seyit onbaşı askerler hepsi birleşmiş savaşmışlar bizleri düşmanlardan kurtarmışlar dedi.
Öğrenci Asya Cömert, müzeyi gezdik ve çok güzel şeyler gördüm, mermileri gördüm, tabancaları gördüm, o zaman giyilen kıyafetleri gördüm ben daha önce böyle bir müzeyi gezmedim görmedim müzeyi gezdim ve çok duygulandım dedi.
Yahyalar Mahalle Muhtarı Fikret Adıyaman, müzeyi gezdik çok çok güzel, çocukların tarihi öğrenmesi açısından, Çanakkale'de neler yaşanmış nasıl mücadeleler verilmiş atalarımız ne şartlarda bu vatanı korumak için mücadele vermişler hepsi burada anlatılıyor, sunum yapılıyor ve o döneme ait savaştan kalma eserler var, malzemeler var içeride. Onları görüyorlar. Yani yokluk içinde nasıl bir mücadele verilir onu hissetmeleri çok önemli ve çocuklar için gerçekten çok güzel bir müze dedi.