Tobb Başkanı Hisarcıkoğlu “Satso Sakarya'nın proje fabrikası gibi çalışıyor”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da özel olarak teşrif ettiği; SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ödül töreninde İhracat, İSO İlk ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu İçinde Yer Alan Firmalar, Çevre ve Sürdürülebilirlik Çalışmaları, Teknolojik Gelişim, Asırlık İşletmeler, İstihdam ve Kadın İstihdamı, Girişimcilik, Dijital Platformlarda Yerli Üretime Değer Katanlar kategorilerinde 32 ödül takdim edildi.

Törene Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Kredi Garanti Fonu Başkanı Erdoğan Özegen, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Gümrük Turizm İşletmeleri Başkanı Arif Parmaksız, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, Akyazı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Siyasi Partilerin Sakarya İl ve İlçe Başkanları, Çevre İllerin Oda/Borsa Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları, Daire Müdürleri,  SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri, SATSO Komisyon ve Kurul Başkanları, ödül takdim edilen firma temsilcileri, daveti Sakaryalılar ile çok sayıda basın mensubu iştirak ettiler.

Törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Sakarya ve Türkiye ekonomisini değerlendirerek Sakarya’nın üretim gücüyle ülkede lider şehirlerden olduğu vurguladı.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ;

“Cumhuriyetimizin 100., odamızın 106. Yılını idrak etmekte olduğumuz bu anlamlı dönemde her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreni’miz vesilesiyle sizlerin huzurunda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Üst Kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği değerli Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu da bizlerle birlikte. Başkanımız bu özel günümüzde üretim şehri, ticaretin ata kenti, tarımın gözbebeği, birlik ve beraberlik örneği, Türkiye mozaiği Sakarya’mızda ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz.

Cumhuriyetimizin bir asrını geride bırakırken, ikinci yüzyıla güçlü ve özgüvenli bir şekilde adım atmaktayız. Bize bu cennet vatanı canları pahasına armağan eden başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyorum. Türkiye, milli mücadele döneminde; sahip olduğu kıt sermayesine rağmen iktisadi alanda yeni bir mücadele dönemi başlatmış ve sanayileşmenin ilk tohumlarını ekmiştir. Cumhuriyetin ilanından hemen önce toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların ardından yerli ve milli hamleler hayata geçirilmiş,  kurulan fabrikalar, bankalar ve demiryolları genç cumhuriyetimizin yeni silahları olmuştur. Cumhuriyetimizin 5 yıllık ilk sanayi planında Sakarya’mızda Türkiye’nin ilk un fabrikaları, ipek ve mensucat fabrikaları ile bugüne kadar varlığını sürdüren zirai donatım fabrikası bugün ki markasıyla başak traktör hizmete açılmıştır. O günden bugüne üretimle büyüyen şehrimiz Türkiye ekonomisine en fazla katkı sağlayan 13. İl olarak gelişmeye devam ediyor. Yeni dünyanın gereklerine uyumlu ve küresel ölçekte rekabet edebilen bir ekonomiyi hep birlikte inşa etmeliyiz.

Genel Küresel Ekonomik Değerlendirme

Dünyaya baktığımızda ise değişim baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Her alanda tarihi bir süreçten geçtiğimiz malumunuz.   Ciddi kırılmaların yaşandığı, rekabetin arttığı, güç dengelerinin değiştiği, jeopolitik denklemin yeniden şekillendiği bir dönemdeyiz. Özellikle Gazze’de devam eden savaş ve haksız saldırıların kabul edilir bir tarafı yok. Masum insanların öldüğü hiçbir dava haklı değildir. İnsanlık olarak çocukların gözlerine bakamadığımız, “sözün bittiği” bir dönemi yaşıyoruz. Yaşananlara baktığımızda Büyük Önder Atatürk’ün en büyük emaneti olan cumhuriyetimizin önemini bir kez daha anlıyoruz. Böylesi bir kaotik ortamda gösterdiği yolda cumhuriyet değerleri ile dimdik ayakta duruyoruz.

Bu ve benzeri jeopolitik sorunlar, sıkılaşan finansal koşullarla birlikte ülkeler beklentilere paralel bir yavaşlama sürecinde. Böyle bir ortamda savaş ve ekonomik gerginliklerin neden olduğu, enerji ve tedarik zinciri sorunları artarak devam ediyor. Dünya böyle bir tufan içindeyken Türkiye 2023 yılına büyük acılarla girdi. Ülkemizin deprem gerçeğini maalesef çok ağır bedeller ödeyerek yeniden hatırladık. 6 Şubat’ta yaşanan ve 50 binden fazla insanımızı yitirmemize neden olan deprem yüreklerimizdeki tazeliğini koruyor.

Sakarya; yardımsever iş insanları, duyarlı halkı ile birlikte dayanışma içinde hareket ederek deprem bölgesindeydi. Bu süreçte her zaman dile getirdiğimiz bir şey vardı; odamızın deprem bölgesi için yaptığı çalışmalar bir yardım faaliyeti değil, asli görevidir. Üst birliğimiz ve birlik başkanımızın da destekleriyle üstün bir gayret ve özveriyle dayanışma örneği sergiledik. Böyle bir acıyla başlayan 2023 yılı her alanda çok zorlu geçti. Ekonomik açıdan bakıldığında 2024 de zor geçecek gibi görünüyor. Depremin maliyetinin üçte ikisinin 2024 bütçesine yansıyacağı da ön görülüyor. Bu yıl özellikle sıkılaşan finansal koşullar yüksek enflasyonla mücadele, dış ticaret açığındaki artış ve politika faiz oranlarındaki yükseliş, ekonomi yönetimi açısından bir dengeleme çabası içinde olduğumuzu gösteriyor.

Sakarya Ekonomisi

Sakarya’ya gelecek olursak; ilimiz, tükettiğinden fazlasını üreterek, sahip olduğu kaynakları ve değerleri bir üst versiyona taşımaya hazır !!İlimizin ekonomik performansı yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen oldukça pozitif bir tablo çiziyor. İhracatta 7. ithalatta ve dış ticaret hacminde 11. Sıradayız. Yılın ilk 10 ayında 1 milyar 685 milyon dolar dış ticaret fazlası oluşturduk, ihracatın ithalatı karşılama oranı %151’dir. Bu değer ile Türkiye’de 3. Sıradayız. Bugün geldiğimiz noktada dünyanın dört bir yanına üretim ve hizmet ihraç ediyoruz. 11 ayda 169 farklı ülkeye 5 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Sektörel olarak baktığımızda örneğin makine ve techizatta 135, elektirikli techizatta 123 kauçuk ve plastikte 120 otomotivde 119 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu veriler ışığında, Sakarya’mızı bölge ekonomisinin altın kentlerinden biri olarak nitelendirmekten gurur duyuyorum. İl bazında baktığımızda gayri safi yurtiçi hasıla bir önceki yıla göre yüzde 11 oranıyla Türkiye ekonomisine paralel bir artış sergiliyor. İşgücü piyasasındaki sağlıklı istihdam ve işe yerleştirme rakamları da Sakarya’nın ekonomik büyümesinin sürdürülebilir olduğunu gösteriyor.

Ekim ayı itibarıyla Sakarya’da 23.736 kişi işe yerleştirilmiştir. Bu veri ile Türkiye’de 12. Sırada yer alıyoruz. İş verenlerin işçi talebi ise 47.152’dir. Bu sayı ile de 14. Sırada yer alıyoruz. İşgücü talebi ile işe yerleştirilen kişi sayısı arasındaki dengesizlik Sakarya'nın ekonomik büyümesinde dikkate alınması gereken önemli noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda, yerel yönetimlerimiz ve iş dünyası arasında köprü olarak iş birliğini koordine ediyoruz.

Ülke ekonomisine kattığımız değeri farklı rakamlarla çok net bir şekilde ortaya koyabiliyoruz. Bu mücadele kolay olmuyor. İş dünyamız sadece ülkemizdeki rakipleriyle değil; dünyadaki diğer rakiplerle de durmadan gelişerek, yeni rekabet koşullarında çok büyük mücadeleler vererek başarılı olmaya çalışıyorlar. Binlerce insanı çalıştırmak, yüksek vergi vermek, bölgemizin ihtiyaçlarına ve ülkemizin ihracatına katkıda bulunmak gerçekten bölgeye yapılabilecek en büyük hizmetlerden bir tanesi. Çevre, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm, rekabete ayak uydurma, doğru istihdamı doğru bir şekilde işletmelerimizde kullanabilme… tüm bunlar hem riskleri, hem de fırsatları içinde barındırıyor. Ama şunu çok iyi biliyoruz; Sakarya iş dünyası çok kabiliyetli, çok hızlı adapte olabilen ve tüm dünyada rekabetin gerektirdiğinin en iyisini yapabilecek boyutta. Bu açıdan bakıldığında şöyle bir örnek vermek isterim; Sakarya’da odamız kapasite raporlarına göre; 1280 imalatçı firmada toplam 70 bin 409 çalışan istihdam edilmekte ve 35 firmamız toplam 79 farklı ürünle yüksek teknoloji üretimi gerçekleştirmektedir. Ve bugün itibarıyla 2023 yılında 1798 yeni şirket açılmıştır. Bu rakamlar güç demektir, istihdam, ekonomiye katkı ve üretim demektir.

2023 Yılı SATSO Çalışmaları

Yaşanan değişim ve dönüşüm sürecinin  içinde SATSO olarak iş dünyamıza  rehberlik ve liderlik etmek, elbette bizim görevimizdir. Bu doğrultuda; SATSO çatısı altında kentin gelecek 30 yılını şekillendirecek tarihi projeleri hayata geçirdik. Sakarya stratejik planı, endüstri master planı, ulaşım ve lojistik master planı, yeşil OSB’ler için alt yapı çalışmaları bunlara örnektir. Makro ölçekli projelerimizle yeni ekonominin ihtiyaç duyduğu genetik kodları şimdiden oluşturduk. Makine metal sektörümüze yönelik başlattığımız UR-GE projemizi süs bitkiciliği sektörü ile devam ettiriyoruz. 2021 yılında faaliyete geçen doku kültürü laboratuvarımız Türkiye’deki en büyük kapasiteli laboratuvar olarak bugün dünyanın en büyük firmalarına orkide ihraç ediyor. Kağıt üzerinde bir projeden bugünlere gelmenin haklı gururunu yaşıyoruz. İlimizin, değişen dünya koşulları karşısında hızlı refleks verme kabiliyetini geliştirmeyi amaçladık. Yeşil dönüşüm süreci hazırlıklarımız da bu anlayışla ilerledi.

Türkiye’de yeşil mutabakat komisyonu kuran ilk odayız…

Elektrikli araç şarj istasyonunu kuran ilk odayız.

Üyelerimizi sürece hazırlarken rol modeller oluşturmak yeni nesli de yetiştirmek amacıyla “yeşil mutabakat elçileri staj programı”nı düzenleyen ilk odayız.

Ayrıca; Oda hizmet binalarımıza güneş enerji sistemlerini kurarken ,SATSO hatıra ormanı ile karbon salınımını azaltmayı hedeflerken, oda kampüsümüzün karbon ölçümünü yaparken amacımız hem örnek olmak hem de üyelerimizi yeni dünya düzenine hazırlamaktı.

Çünkü “öncü olmak, sadece yolu göstermek değil, aynı zamanda o yolda ilerlemek anlamına gelir."  Odamız; üyelerine sadece belge veren değil, onları geliştiren, dönüştüren, eksiklerine yol gösteren bir kimliğe kavuştu. Örneğin; SATSO akademi ve SATSO kariyerle hem öğretiyor, hem istihdam ihtiyacını belirliyor, hem de eksiklerini tamamlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki; Sakarya iş dünyası şartlar ne olursa olsun üretimden vazgeçmiyor.  Dolayısıyla bizler de ülke ekonomisinin lokomotif kentlerinden biri olan Sakarya’mızı; modern üretim tesisleri, yeşil OSB’leri, organize ticaret bölgeleri, limanı ve farklı alanlarda gelişen cazibe merkezleriyle çok daha güçlü bir geleceğe hazırlamak için ortak akılla çalışmayı sürdürüyoruz. Bu şehrin derdi derdimiz, başarıları tacımızdır. Sadece ticarette ve sanayide değil, tarımda, turizmde de “biz varız”. 72 millet bir arada birbirimize çarparak değil, omuzlayarak, kültürlerimizi paylaşarak, gücümüzü katlayarak büyüyoruz. Sahip olduğumuz kültürlerin gücünü sofra lezzetlerinde birleştirerek dünyanın en iyi yemek kitapları yarışmasında ülkemizi yemek tarihi kategorisinde ödülle taçlandırdık. Şimdi de bu kitaptaki yemeklerimizi sunacağımız mutfak akademimizi hazırlıyoruz. Bizim entelektüel sermayemiz, tarihinden bu yana “sözü senet” olan bu şehrin eşrafıdır. Öğrendiğimiz ticari becerilerimizi e- ticaretle harmanlıyoruz. Tüccarımız artık dijitalleşmeyi de vizyonuna kattı.  Diğer taraftan 4823 kilometrekarelik yüzölçümü içinde yüzde 1’lik bile olmayan payına rağmen, kent ekonomisine yüzde 40 gibi yüksek seviyede katma değer sağlayan sanayi sektörümüzün omuzlarındaki yükü hafifletmek için çaba gösteriyoruz. Ayrıca kobilerimizin planlı sanayi alanlarında faaliyet gösterebilmeleri amacıyla yeni küçük sanayi siteleri,  6’sı aktif, 3’ü kurulma aşamasında olan yeşil OSB’lerimiz de bu çabanın ürünü olacaktır.

Tüm bu gayretler bir silsile olarak; makine başındaki bir işçinin alın terinden, işverenin vergisine, vergiyi alan memurun mesaisinden, kamu kurumlarımızın hizmetlerine kadar yansıyan bir zincirdir. Biz birbirimizi tamamlayan bu parçalarımızla güçlüyüz. Bu doğrultuda dünya ile zor şartlar altında rekabet ederek bu gücün bir parçası olan ekonomimize katkı sağlayan tüm üyelerimizi, yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Sağladıkları istihdamla, ar-ge ve inovasyon odaklı üretimleri ile, ödedikleri vergilerle, ilimizi en iyi şekilde temsil ederek ekonomimize kazandırdıkları dövizle bizleri gururlandıranbaşta bugün ödül alacak üyelerimiz olmak üzere tüm üyelerimize, odamız adına şükranlarımızı sunuyorum.

SATSO olarak; kendi potansiyelinin farkında, ne istediğini bilen, hedefleri olan, hızla gelişen, Sakarya’yı  güçlü bir sinerjiyle geleceğe hazırlamak için var gücümüzle çalışacağız.

Sözlerime son verirken, burada fazlasıyla hak ettikleri ödüllerini alacak Sakarya’ya değer katan, hizmet üreten iş insanlarımızı ve firmalarımızı yürekten kutluyorum.  Onlara bereketli kazançlar diliyorum.” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de şunları dile getirdi: “Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Sakarya’mız yaylalarıyla ovalarıyla yeşiliyle mavisiyle bir turizm şehridir. Toyota, Otokar, GoodYear gibi daha pek çok fabrikasıyla bir sanayi şehridir. Aynı zamanda spor şehridir, tarım şehridir yani şehirlerin şehridir. Yerli ve milli üretim ülkemizin en önemli hedefleri arasındadır. Türkiye Yüzyılı inşallah adeta bir üretim yüzyılı olacaktır.

Sakarya olarak ülkemizin üretim hamlesine her türlü desteği veriyoruz. Sakarya’yı diğer şehirlerin önüne geçiren üretim tarzı tarımsal üretimdir. Sakarya tarımsal üretimde ülkemiz için örnek projelere sahip, uluslararası düzeyde temsil kabiliyetine sahiptir. Hayata geçirdiğimiz projelerle tarımın sadece bir sektörden ibaret olmadığını, aynı zamanda Sakarya’mızı kazanan ve kazandıran bir şehir yaptığını görüyoruz. Tarım alanında hayata geçirdiğimiz projelerle şehrimizi tarımda öncü şehirler haline getirdik. Bu şehrin altyapısından, üstyapısına, kültüründen, sanatına, eğitimine elimizden gelen desteği gösteriyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerle sadece bir belediye değil, aynı zamanda şehrin tarihine ve geleceğine dokunma isteğiyle çalışmalara devam ediyoruz. Hep birlikte, Türkiye'nin geleceğine ışık tutan şehirler arasında yer almayı hedefliyoruz. Ödüle layık görülen tüm çalışmaları tebrik ediyorum. Sakarya'nın yıldızlarının daha da parlaması için birlikte çalışmaya devam etme temennisini bir kez daha belirterek katılan herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

73 üründe Türkiye’deki en iyi üretim kapasitesi Sakarya’da

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Sakarya ürettikleriyle, ihracatıyla ülkemizin medarı iftarı konumunda nerdeyse tüm sektörlerde Sakarya’mızda üretim var. Ürettiğini de dünyaya satıyor. 4 bin farklı sanayi ürününün 972’sini üreten bir şehrimiz. 120 ülkeye 6 milyar dolar ihracat yapıyor bunları da en çok İngiltere, Fansa, İspanya, İtalya gibi en çok bütün dünyanın mal satmak istediği ülkelere Sakarya’dan mal satıyoruz. Bu aslında Sakarya meşeli ürünlerin ne kadar rekabetçi olduğunun en somut göstergesidir. Sakarya tam 231 üründe üretim kapasitesi bakımında ilk 3 şehri arasında. Yük vagonları, traktör, konvektör gibi gıdadan ulaşıma kadar tam 73 üründe Türkiye’deki en iyi üretim kapasitesi Sakarya’da. Türkiye’nin taşıt üretiminin ihracatını tek başına karşılıyor. Sakarya’nın emeğini, kalitesini tüm dünya tanıyor.”

ABD’de kurulan Türk Ticaret Merkezini hatırlatan Başkan Hisarcıklıoğlu; “Amerika dünyanın en büyük tüketim ekonomisi, ithalat yapan ülkesidir. Ciddi bir şekilde de ekonomik güce sahip parası da bilindiği gibi değerli bir ülkedir. Ancak bizim Amerika pazarına ihracatımız yok denecek kadar az maalesef. Amerika Chicago’da bir Türk Ticaret Merkezi kurduk. Sakaryalı iş insanlarımızın ihracat noktasında burayı değerlendirmeleri oldukça mühimdir. İhracat yapmak isteyen tüm firmalarımızın başından sonuna tüm resmi ve bürokratik işlemlerini, tesis ihtiyaçlarını karşılıyoruz; bu çok önemli bir imkandır. Bundan en çok yararlanacak yer Sakarya'dır. Buraya mal satmak istiyorsanız birlikte olalım ve malımızı satalım. Örneğin ürünü buradan 3 parça yolluyorsunuz orada montaj oluyor ve direk Made İn USA oluyor. Orada da güvenle satılıyor; böyle bir imkan da var.

SATSO adeta bir Proje Fabrikası gibi çalışıyor

Evet konum itibariyle zor bir durumdayız ancak biz birlik olursak bileğimizi kimse bükemez. Nasıl dar günde bir araya geliyorsak, iyi günlerde de bir araya gelebilmeliyiz. Farklılığımız zenginliğimiz. Atalarımıza layık olmak istiyorsak, birlik olmak durumundayız. Ödülleri alacak bütün kardeşlerime başarılarının devamını diliyorum. Devamlı güçlendirdiğiniz kurumsal çalışmalarından dolayı odamızı tebrik ediyorum. Başkan Akgün çok güzel dünyayı anlattı. Sadece el ele çıkabiliriz. Zor bir coğrafyadayız ve bu bizi diri tutuyor. Birbirinizi ötekileştirmeyin. Allah hepimizi farklı yaratmış. Farklı düşünüyor diye kardeşini dışlama." diye konuştu.

Zor coğrafyada yaşadıklarını, bunun kendilerini dik ve diri tuttuğunu, proaktif hale getirdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Biz birlik olursak bileğimizi kimse bükemez. Nasıl dar günde bir araya geliyorsak, iyi günlerde de bir araya gelebilmeliyiz. Farklılığımız zenginliğimiz. Atalarımıza layık olmak istiyorsak, birlik olmak durumundayız. Bunu yaparsak bundan hem Sakarya hem Türkiye hep beraber 86 milyon olarak kazanırız”

SATSO’nun kalıcı ve tarihi projelere imza attığını dile getiren Hİsarcıklıoğlu “Sakarya tam 231 üründe üretim kapasitesi bakımından Türkiye’nin ilk 3 ili arasında. Yük vagonları, traktör, konvektör,  bioyakıt kavrulmuş kabuklu fındık gibi gıdadan ulaşıma kadar Türkiye’de 73 üründe Türkiye’de en fazla üretim kapasitesi Sakarya’da. Türkiye’de taşıt üretimi ihracatının dörtte birini Sakarya tek başına yapıyor. Dörtte üçü yurtdışına satılıyor. Sakarya’nın kalitesi ve emeğini tüm dünya tanıyor. Tüm sanayicilerimizi yürekten kutluyorum. Sakarya’nın bir şansı da özel sektörü layıkıyla temsil eden Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın olmasıdır. Üyelerinin dertlerinin dermanı olmasını takdirle takip ediyorum. Akgün Kardeşimle birlikte SATSO adeta bir proje fabrikası gibi çalışıyor.  Odamızın üretim ve hizmet kapasitesini her geçen gün artırıyor. Sakarya’ya kalıcı eserler kazandırıyor. Türkiye’de örnek gösterilen Doku Kültürü Laboratuvarı, üyelerimizin gelişimine odaklanan SATSO Akademi, Sakarya’nın mutfağını tanıtan Mutfak Akademisi, ticareti kolaylaştıran KOBİGEM, nitelikli üretimin yol haritasını sunan Sakarya endüstri master planı, ticari sorunların çözümü için tahkim ve arabuluculuk ofisi, tüccar ve sanayicimizin iş ve işlemlerini kolaylaştırmak için Tek Durak Hizmet ofislerini hayata geçirdi. Bunların hepsi vizyon işidir. Çağdaş bir yönetim anlayışının eseridir. SATSO akredite hizmette 5 yıldızlı bir oda.  Bunların hepsi SATSO’nun şehre büyük katkılarıdır. 106 yıllık köklü mazisinin izinde birikim deneyim ve saygınlığı ve artan hizmet kalitesi ve devamlı güçlendirdiği kurumsal yapısı ile SATSO ve iş dünyasımızla iftihar ediyorum.

Son olarak kürsüye gelen Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz şunları dile getirdi:

“Öncelikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU beyefendiyi huzur coğrafyası, ülkemizin önemli bilim yuvalarının yer aldığı ve sanayi, ticaret şehri ve tarihiyle, kültürel miraslarıyla, doğasıyla yeryüzü cenneti olarak adlandırılan Sakarya’mızda ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum.

Birçok farklı sektörde üreten, iş geliştiren, kimsenin görmediğini fark edip; fikirleri ile dünya pazarına açılan insanlar bugün Türkiye’nin itici gücünü oluşturuyor. Üzerinde yaşadığımız topraklarda Türkiye’nin gücüne ortak olan, ekonomiye katkı sağlayan insanların, kurum ve kuruluşların teşvikini artırmak, bilinç kazandırmak ve daha ileriye taşımak amacıyla düzenlenen Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreninde sizlerle bir arada bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

Ülkemiz ilerleyen demokrasisi, gelişen ekonomisi, güçlü ordusu, zengin insan kaynağı ile birlikte, ulusal ve uluslararası alanda giderek yükselen bir profil sergilemektedir. Türkiye, özellikle son yıllardaki başarılarıyla ümit veren ve halkının özgüvenini yükselten bir ülkedir. Türkiye’miz sanayi tesisleriyle, üniversiteleriyle, otoyollarıyla, eğitim ve sağlık alanındaki devasa gelişmeleriyle, tarım ve turizmdeki başarılarıyla, modern şehircilik uygulamalarıyla ve her alanda standartlarını yükselterek yarınlara güven ve umutla bakan bir ülke konumundadır. Sakarya’mız da bu olumlu gelişmelerden önemli ölçüde payını almıştır. Bugün ilimiz her yönüyle bölgemizin yıldızı parlayan bir ili haline gelmiştir. Bugün burada yalnızca Sakarya’nın Yıldızlarına değil, aynı zamanda ülkemiz ekonomisine, istihdamına ve gelişmesine büyük katkı sunan aktörlerine bu anlamlı ödülleri takdim ediyoruz.

 Bu vesileyle bugün burada toplanmamıza vesile olan İlimizin en önemli lokomotiflerinden Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyor, ödül alacak değerli firmalarımızı ve iş insanlarımızı kutluyorum. Başta ilimiz ve ülkemizin kalkınması için çalışmalarınıza verdiğininiz ehemmiyetten dolayı teşekkür ediyor, *hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Konuşmaların ardından Sakarya’nın Yıldızları’na 10 kategoride toplam 32 ödül verildi.

İhracat, İlk ve ikinci 500, çevre, teknolojik gelişim, asırlık işletmeler, istihdam ve kadın istihdamı, girişimcilik dijital platformlarda yerli üretime değer katanlar kategorisinde 32 ödül verildi.

Etkinliğin sonunda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Erdem Ercan tarafından günün anlamına binaen hediye takdiminde bulunuldu.