SATSO Kültürel Mirasımıza Bir Tescil Daha Ekledi

Güncel 26.02.2024 - 15:00, Güncelleme: 26.02.2024 - 15:00 1774+ kez okundu.
 

SATSO Kültürel Mirasımıza Bir Tescil Daha Ekledi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, “Abhaz Acıkası” ile ilgili yapılan Coğrafi İşaret Tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescillendi.

SATSO KÜLTÜREL MİRASIMIZA BİR TESCİL DAHA EKLEDİ; Abhaz Acıkası Coğrafi İşareti Tescillendi Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, “Abhaz Acıkası” ile ilgili yapılan Coğrafi İşaret Tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescillendi.Abhaz Acıkası’nın da coğrafi işaret tescilinin alınmasıyla birlikte Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Sakarya için 13 coğrafi işaret tescilli ürün alınmış oldu.Gelişmeyle ilgili açıklamada bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Göçlerle kurulmuş, 70’ten fazla milletin kültürel zenginlikleri ve bereketiyle şekillenmiş, her milletin kendi ürünlerini barındıran, güçlü bir yerel mirasa sahip Sakarya’mızın artık yeni bir coğrafi işaret tescili daha oldu.Geçmişi kadar geleceği de aydınlık olan ilimiz geçmişinden gelen kültürünü de geleceğine taşımak için elinden gelen gayreti gösteriyor ve bu gayrette önde gelen kurumlardan biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.  Şehrimizin en çok coğrafi işaret başvurusu yapan ve alan kurumlarından biri olarak Adapazarı Dartılı Keşkek, Adapazarı Islama Köftesi, Adapazarı Kabak Tatlısı, Pamukova Ceviz Ezmesi, Pamukova Kavunu, Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri, Sakarya Kazımpaşa Köftesi, Taraklı Enginarı, Taraklı Uğut Tatlısı, Taraklı Şimşir Kaşık, Taraklı Şimşir Tarak ve Üre Tatlısı’nın ardından 13. Coğrafi işaret olarak da Abhaz Acıkası’nın coğrafi işaret tescilini aldık. Sakarya’nın bu kültür mirasını da tescillemiş olduk.Ana malzemesi kapya biber ve baharat olan Abhaz Acıkası genelde kahvaltılarda sıklıkla tüketiliyor.Bugüne kadar birçok tarihi ve kültürel yayın ile Sakarya’mızın kadim tarihini tanıtan Odamız coğrafi işaret tescili başvuruları ile de şehrimizin yerel ürünlerine sahip çıkmaya devam edecektir. İlimize ve Sakaryalılarımıza hayırlı olsun.” ABHAZ ACIKASI TARİFİ Malzemeler 2 kg kapya biber 4 su bardağı su 1,5 çorba kaşığı tuz 4 diş sarımsak 1 çorba kaşığı kuru kişniş / ahusha 1½ çorba kaşığı asıpra (bir Abhaz otu) 1½ çorba kaşığı reyhan / arahana 1 kg çekilmiş ceviz Yapılışı Kapya biberler yıkanır ve bir tencerede 4 su bardağı suyla haşlanır. Haşlanan biberler kevgirden geçirilir. Suyun tamamen süzülmesi için biberlerin üzerine ağırlık konularak bir gece bekletilir. Biberler sarımsaklarla birlikte rondodan geçirilir. Elde edilen karışıma baharat, tuz ve ceviz ilave edilir. Özdeşleşene kadar karıştırılır.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, “Abhaz Acıkası” ile ilgili yapılan Coğrafi İşaret Tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescillendi.

SATSO KÜLTÜREL MİRASIMIZA BİR TESCİL DAHA EKLEDİ;

Abhaz Acıkası Coğrafi İşareti Tescillendi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, “Abhaz Acıkası” ile ilgili yapılan Coğrafi İşaret Tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescillendi.Abhaz Acıkası’nın da coğrafi işaret tescilinin alınmasıyla birlikte Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Sakarya için 13 coğrafi işaret tescilli ürün alınmış oldu.Gelişmeyle ilgili açıklamada bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Göçlerle kurulmuş, 70’ten fazla milletin kültürel zenginlikleri ve bereketiyle şekillenmiş, her milletin kendi ürünlerini barındıran, güçlü bir yerel mirasa sahip Sakarya’mızın artık yeni bir coğrafi işaret tescili daha oldu.Geçmişi kadar geleceği de aydınlık olan ilimiz geçmişinden gelen kültürünü de geleceğine taşımak için elinden gelen gayreti gösteriyor ve bu gayrette önde gelen kurumlardan biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.  Şehrimizin en çok coğrafi işaret başvurusu yapan ve alan kurumlarından biri olarak Adapazarı Dartılı Keşkek, Adapazarı Islama Köftesi, Adapazarı Kabak Tatlısı, Pamukova Ceviz Ezmesi, Pamukova Kavunu, Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri, Sakarya Kazımpaşa Köftesi, Taraklı Enginarı, Taraklı Uğut Tatlısı, Taraklı Şimşir Kaşık, Taraklı Şimşir Tarak ve Üre Tatlısı’nın ardından 13. Coğrafi işaret olarak da Abhaz Acıkası’nın coğrafi işaret tescilini aldık. Sakarya’nın bu kültür mirasını da tescillemiş olduk.Ana malzemesi kapya biber ve baharat olan Abhaz Acıkası genelde kahvaltılarda sıklıkla tüketiliyor.Bugüne kadar birçok tarihi ve kültürel yayın ile Sakarya’mızın kadim tarihini tanıtan Odamız coğrafi işaret tescili başvuruları ile de şehrimizin yerel ürünlerine sahip çıkmaya devam edecektir. İlimize ve Sakaryalılarımıza hayırlı olsun.”

ABHAZ ACIKASI TARİFİ

Malzemeler

  • 2 kg kapya biber
  • 4 su bardağı su
  • 1,5 çorba kaşığı tuz
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı kuru kişniş / ahusha
  • çorba kaşığı asıpra (bir Abhaz otu)
  • çorba kaşığı reyhan / arahana
  • 1 kg çekilmiş ceviz

Yapılışı

  • Kapya biberler yıkanır ve bir tencerede 4 su bardağı suyla haşlanır. Haşlanan biberler kevgirden geçirilir. Suyun tamamen süzülmesi için biberlerin üzerine ağırlık konularak bir gece bekletilir. Biberler sarımsaklarla birlikte rondodan geçirilir. Elde edilen karışıma baharat, tuz ve ceviz ilave edilir. Özdeşleşene kadar karıştırılır.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sakaryakent.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.