SATSO VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI İLANI

Siyasal Bilgiler Fakültesinden TÜBİTAK Projesi

Eğitim 14.11.2024 - 14:17, Güncelleme: 14.11.2024 - 14:17 509 kez okundu.
 

Siyasal Bilgiler Fakültesinden TÜBİTAK Projesi

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Arş. Gör. Dr. Abdullah Sait Özcan’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK 3005 kapsamında destek almaya hak kazandı.

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Arş. Gör. Dr. Abdullah Sait Özcan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Türkiye’deki Bölünmüş Yönetim Özelliği Gösteren Büyükşehir Belediyelerinde Karar Verme Süreçlerinin Karşılaştırmalı Bir Analizi” isimli proje, TÜBİTAK-3005 Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje, belediye yönetiminde "bölünmüş yönetim" olgusunu incelemeyi amaçlamaktadır. Bölünmüş yönetim, belediye başkanlığının ve belediye meclisi çoğunluğunun farklı siyasi partilerin kontrolünde olduğu durumları ifade eder ve bu yönetim yapısının karar alma süreçlerine olan etkisi son yıllarda giderek daha fazla tartışılmaktadır. Proje, bu tartışmaları Türkiye örneğinde ele alarak büyükşehir belediyelerindeki karar verme süreçlerini, belediye başkanı ve belediye meclisi arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin yerel hizmet sunumuna yansımalarını bilimsel bir perspektifle incelemeyi hedeflemektedir. Araştırma, Adana, Aydın, Ankara, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Manisa ve Mersin olmak üzere sekiz büyükşehir belediyesini kapsamakta olup, özellikle 2014 ve 2019 yerel seçimlerinden sonraki dönemlerde yaşanan yönetim dinamiklerine odaklanacaktır. Bu belediyelerde belediye başkanlığı ve belediye meclisi çoğunluğunu farklı siyasi partilerin kazandığı dönemlerde ortaya çıkan çatışmalar, çatışmayı doğuran konular ve bu durumların yerel yönetişim üzerindeki etkileri derinlemesine incelenecektir. Karma yöntem yaklaşımını benimseyen proje, hem nicel hem de nitel analizlerle desteklenecektir. Belediye meclisi karar tekliflerinin istatistiksel analiziyle çatışma düzeyleri ve konuları belirlenirken, yerel aktörlerle yapılacak derinlemesine görüşmeler de bu çatışmaların sebeplerine ışık tutacaktır. Elde edilen bulgular, yerel yönetimlerin daha etkili bir şekilde işlemesi için politika önerileri geliştirilmesine katkı sunacaktır. Proje ekibinde, Sakarya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Lütfi Şen ve Arş. Gör. Dr. Ömer Faruk Köktaş yurt içi araştırmacısı olarak, Swarthmore College öğretim üyelerinden Asst. Prof. Dr. Fırat Kimya ise yurtdışı araştırmacısı olarak yer almaktadır.
Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Arş. Gör. Dr. Abdullah Sait Özcan’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK 3005 kapsamında destek almaya hak kazandı.

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Arş. Gör. Dr. Abdullah Sait Özcan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Türkiye’deki Bölünmüş Yönetim Özelliği Gösteren Büyükşehir Belediyelerinde Karar Verme Süreçlerinin Karşılaştırmalı Bir Analizi” isimli proje, TÜBİTAK-3005 Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje, belediye yönetiminde "bölünmüş yönetim" olgusunu incelemeyi amaçlamaktadır. Bölünmüş yönetim, belediye başkanlığının ve belediye meclisi çoğunluğunun farklı siyasi partilerin kontrolünde olduğu durumları ifade eder ve bu yönetim yapısının karar alma süreçlerine olan etkisi son yıllarda giderek daha fazla tartışılmaktadır. Proje, bu tartışmaları Türkiye örneğinde ele alarak büyükşehir belediyelerindeki karar verme süreçlerini, belediye başkanı ve belediye meclisi arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin yerel hizmet sunumuna yansımalarını bilimsel bir perspektifle incelemeyi hedeflemektedir.

Araştırma, Adana, Aydın, Ankara, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Manisa ve Mersin olmak üzere sekiz büyükşehir belediyesini kapsamakta olup, özellikle 2014 ve 2019 yerel seçimlerinden sonraki dönemlerde yaşanan yönetim dinamiklerine odaklanacaktır. Bu belediyelerde belediye başkanlığı ve belediye meclisi çoğunluğunu farklı siyasi partilerin kazandığı dönemlerde ortaya çıkan çatışmalar, çatışmayı doğuran konular ve bu durumların yerel yönetişim üzerindeki etkileri derinlemesine incelenecektir.

Karma yöntem yaklaşımını benimseyen proje, hem nicel hem de nitel analizlerle desteklenecektir. Belediye meclisi karar tekliflerinin istatistiksel analiziyle çatışma düzeyleri ve konuları belirlenirken, yerel aktörlerle yapılacak derinlemesine görüşmeler de bu çatışmaların sebeplerine ışık tutacaktır. Elde edilen bulgular, yerel yönetimlerin daha etkili bir şekilde işlemesi için politika önerileri geliştirilmesine katkı sunacaktır.

Proje ekibinde, Sakarya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Lütfi Şen ve Arş. Gör. Dr. Ömer Faruk Köktaş yurt içi araştırmacısı olarak, Swarthmore College öğretim üyelerinden Asst. Prof. Dr. Fırat Kimya ise yurtdışı araştırmacısı olarak yer almaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sakaryakent.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.