Sakarya Üniversitesi İslam İktisadı Seminerleri Devam Ediyor
Sakarya Üniversitesi İslam İktisadı Seminerleri Devam Ediyor
Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi, “İSEFAM İslam İktisadı Seminerleri” kapsamında bu hafta iki değerli konuğu ağırladı.
Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi, “İSEFAM İslam İktisadı Seminerleri” kapsamında bu hafta iki değerli konuğu ağırladı.
İlk seminerde Endonezya Tazkia Üniversitesinden Prof. Dr. Murniati Mukhlisin, Endonezya ve Türkiye’de döngüsel ekonomi çalışmaları ve bu konudaki potansiyel imkanlardan bahsetti. Bu bağlamda Endonezya’da geri dönüşüme yönelik olarak sürdürülen 9R sistemini ele alan Prof. Mukhlisin, geri dönüşüm faaliyetinin genişletilmesinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca Endonezya’da bir ulusal politika olarak döngüsel ekonominin gerçekleştirilmesine yönelik atılan adımlara ve atık yönetimi konusunda uyguladıkları yöntemlere de değindi. Diğer taraftan Prof. Mukhlisin, Endonezya ile mukayeseli olarak Türkiye’de uygulanmakta olan döngüsel ekonomiye dair 4 yıllık planı da ele aldı ve helal gıda sektörü gibi çeşitli sektörlerin döngüsel ekonomi uygulamaları içine dahil edilmesinin önemini vurguladı.
İkinci seminer kapsamında konuşmasını yapan Bank Syariah Indenosia Müdürü Dr. Luqyan Tamanni ise Endonezya’daki İslami bankacılık uygulamalarını ele aldı. Bu çerçevede Dr. Tamanni, Endonezya’da İslami bankaların konvensiyonel bankalara nazaran daha hızlı büyümeye sahip olduğunu belirtti. Ayrıca kendi yönettiği banka bünyesinde İslami ve helal bir ekosistem oluşturma yönündeki planlarından da bahseden Dr. Tamanni, bu kapsamda gerçekleştirilen sosyal finans uygulamaları ile para vakfı uygulamalarına da değindi.
Programın son kısmında Prof. Mukhlisin, finansal yönetimin ailede başlaması gerektiği prensibiyle oluşturdukları Sakinah Finance yaklaşımını ele aldı. Prof. Mukhlisin, ailede başlayan ve görmezden gelinen bazı problemleri gün yüzüne çıkaran bu yaklaşımın, aynı zamanda söz konusu problemlere çözüm bulmayı da vadettiğini belirtti. Aile içinde gelir- tüketim dengesi ve israf gibi temel finansal meselelere yönelik yeni bir bakış açısı geliştirmeyi hedefleyen bu yaklaşımın, kişisel ve aile bazlı finansal varlıkların dengeli yönetimini içerdiğine de vurgu yaptı.
Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin yoğun katılım sağladığı program, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve hediye takdimi ile sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.