Büyükşehir Akademi’de mimarlık sanatına dair: “Mimarlık tüm sanatların en somutudur”

Güncel 10.04.2025 - 14:00, Güncelleme: 10.04.2025 - 14:00 646 kez okundu.
 

Büyükşehir Akademi’de mimarlık sanatına dair: “Mimarlık tüm sanatların en somutudur”

Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Mimarlık Atölyesi’nin ilk dersi “Mimarlığın İz ve İşaretleri” programında mimarlık enine boyuna konuşuldu.

Mimar Celaleddin Çelik, “Mimarlık soyut ve somut dünyanın en somut tarafında kalıyor. Tüm sanatlardan daha somut. Bununla birlikte öz ve biçim içerisinde var oluyor. Mimarlık geçmiş dönemde bir çatı sanat olarak kabul ediliyordu” dedi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen akademi dersleri devam ediyor. Sanatlaşabilen bir faaliyet Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Mimarlık Atölyesi’nin “Mimarlığın İz ve İşaretleri: Süreklilik ve Yorum” konulu ilk dersinde Mimar Celaleddin Çelik, mimarlık tarihi, birikimi ve kültürel sürekliliğini katılımcılarla paylaştı. Mimarlığa ve onu besleyen disiplinlere öznel bakışlar sunan Çelik, “Mimarlık soyut ve somut dünyanın en somut tarafında kalıyor. Tüm sanatlardan daha somut. Bununla birlikte öz ve biçim içerisinde var oluyor. Somut olan her şey binalar, objeler hepsi bir özün biçimle buluşmasıyla ortaya çıkıyor. Mimarlık geçmiş dönemde bir çatı sanat olarak kabul ediliyordu. Algı şuydu ki insanın bütün faaliyetleri bir mekânda var olur ve o mekân bir mimarlık ürünüdür. Sanat dallarını saydığımız zaman bugün mimarlığı saymıyoruz ancak mimarlık sanatlaşabilen bir faaliyet” dedi. Çevreye biçim veriyor Celaleddin Çelik ayrıca, “Diğer canlılar bu dünyayı bir habitat olarak görüyorlar. Onlar için bu dünya anayurt ve bedenleri kıyafet. Tabiat ile uyum içinde yaşıyorlar. İnsan ise yeryüzünün yabancısı olarak var oluyor. Doğal bileşeni değiliz. Bir şekilde temas ederek fiziksel çevre oluşturarak, kendini koruyarak var oluyoruz. İnsan bilgi ve tecrübe biriktirerek çevreye müdahale ederek, biçim vererek aslında sanatı başlatıyor” sözleriyle mimarinin doğuşundan bahsetti. Ders, katılımcıların soru cevaplarıyla son buldu.
Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Mimarlık Atölyesi’nin ilk dersi “Mimarlığın İz ve İşaretleri” programında mimarlık enine boyuna konuşuldu.

Mimar Celaleddin Çelik, “Mimarlık soyut ve somut dünyanın en somut tarafında kalıyor. Tüm sanatlardan daha somut. Bununla birlikte öz ve biçim içerisinde var oluyor. Mimarlık geçmiş dönemde bir çatı sanat olarak kabul ediliyordu” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen akademi dersleri devam ediyor.

Sanatlaşabilen bir faaliyet

Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Mimarlık Atölyesi’nin “Mimarlığın İz ve İşaretleri: Süreklilik ve Yorum” konulu ilk dersinde Mimar Celaleddin Çelik, mimarlık tarihi, birikimi ve kültürel sürekliliğini katılımcılarla paylaştı.

Mimarlığa ve onu besleyen disiplinlere öznel bakışlar sunan Çelik, “Mimarlık soyut ve somut dünyanın en somut tarafında kalıyor. Tüm sanatlardan daha somut. Bununla birlikte öz ve biçim içerisinde var oluyor. Somut olan her şey binalar, objeler hepsi bir özün biçimle buluşmasıyla ortaya çıkıyor. Mimarlık geçmiş dönemde bir çatı sanat olarak kabul ediliyordu. Algı şuydu ki insanın bütün faaliyetleri bir mekânda var olur ve o mekân bir mimarlık ürünüdür. Sanat dallarını saydığımız zaman bugün mimarlığı saymıyoruz ancak mimarlık sanatlaşabilen bir faaliyet” dedi.

Çevreye biçim veriyor

Celaleddin Çelik ayrıca, “Diğer canlılar bu dünyayı bir habitat olarak görüyorlar. Onlar için bu dünya anayurt ve bedenleri kıyafet. Tabiat ile uyum içinde yaşıyorlar. İnsan ise yeryüzünün yabancısı olarak var oluyor. Doğal bileşeni değiliz. Bir şekilde temas ederek fiziksel çevre oluşturarak, kendini koruyarak var oluyoruz. İnsan bilgi ve tecrübe biriktirerek çevreye müdahale ederek, biçim vererek aslında sanatı başlatıyor” sözleriyle mimarinin doğuşundan bahsetti.

Ders, katılımcıların soru cevaplarıyla son buldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sakaryakent.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember