12. Dünya Dans Günü Etkinlikleri Sakarya Üniversitesinde Yapıldı
12. Dünya Dans Günü Etkinlikleri Sakarya Üniversitesinde Yapıldı
Sakarya Üniversitesinde, 12. Dünya Dans Günü etkinlikleri gerçekleştirildi.
Sakarya Üniversitesinde, 12. Dünya Dans Günü etkinlikleri gerçekleştirildi.
Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından 2 gün olarak düzenlenen programda söyleşiler ve dans gösterileri yer aldı.
Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğin ilk gününde, Kütahya Tavşanlı Zeybek Kulübünden konuşmacı olarak katılan Yusuf Türker, halk oyunlarında vücudun doğru kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu. İnsan vücudunun neler yapabileceğini bilmek gerektiğini ifade eden Türker, sahnedeki duruş ve beden kontrolünün önemine vurgu yaptı.
Zeybek oyununun doğru bir duruşu sergilemek olduğunu belirten Türker, söyleşi sırasında Kütahya yöresine özgü, 9/8'lik ritim yapısına uygun temel adımları katılımcılara göstererek, sahnede kısa bir örnek performans sergiledi.
Kafkas danslarından bahsedildi
Etkinliğin ikinci oturumunda ise Okan Üniversitesi öğretim görevlisi Aziz Ali Elyağutu, Kafkas halk danslarının ve müziğinin önemine değindi. Azerbaycan’ın müzik tarihindeki rolünü vurgulayan Elyağutu, Azerbaycan’ın sadece kendi kültüründe değil, çevresindeki Kafkas halkları üzerinde de sanatsal bir yönetmenlik etkisi taşıdığını belirtti.
Kafkas halklarının kültürlerini koruma noktasındaki inançlarından da bahseden Elyağutu, halk danslarının, geçmişin önemli envanterleri olduğunu belirterek, bu dansların halkların tarihini ve kültürünü anlatan önemli birer ifade biçimi olduğunu söyledi.
Programın ilk günü “Hendek Maarif Öğretmenler Halk Oyunları Topluluğu Gösterisi” , “Kütahya Tavşanlı Zeybek Kulübü Halk Oyunları Topluluğu Gösterisi” ve “Kırşehir Abdal Müziği Topluluğu Konseri” ile sona erdi.
Yaratıcı drama hakkında bilgi verildi
Etkinliğin ikinci günü, Ömer Adıgüzel’in “Yaratıcı Drama ve Dans Hakkında Söyleşi ve Atölye Çalışması” ile başladı. Adıgüzel, yaratıcı drama konusunda öğrencilere bilgi vererek dramanın gerçeği askıya alma durumu olduğundan söz etti. Dramada başarılı olmanın anahtarının eğitimde pratiğe döküldüğü sürece gerçekleşeceğini vurgulayan Adıgüzel, dramanın bileşenlerinden, dersin planlanmasından, tiyatro ile drama arasındaki farklar ve özelliklerden, dramanın gelişimi ve öncülerinden bahsetti.
Renkli final
12. Dünya Dans Etkinliklerinin son gününde final, Türk halk oyunlarına ayrıldı. Kırşehir Abdal Müziği Topluluğunun performansı ile başlayan gösteriler, Türkiye’nin dört bir yanından halk dansları topluluklarının sahne almasıyla devam etti. Artvin Vazriya Horonu, Erzurum Barı, Zeybek, Roman, Horon, Teke, Apsuva, Gürcü dansları gibi farklı yörelere ait halk oyunları sahnelendi. Ayrıca “Dügür Gelmişler” ve “Çek Deveci” gibi seyirlik oyunlar da final gecesinde izleyiciyle buluştu.
Program kapsamında, “Türk Halk Oyunları Alanına Adanmış Yaşamlar Onur Ödülleri” de sahiplerine takdim edildi. Final gösterisinde Sakarya Gevye Halk Dansları, Folkart Halk Dansları Topluluğu, Kütahya Tavşanlı Zeybek Kulübü, TÖMER Halk Dansları Topluluğu, Hendek Maarif Öğretmenler Topluluğu, Nart Halk Dansları Topluluğu ve Final Balkan Orkestrası yer aldı.
İki gün süren kapsamlı dans etkinlikleri, kültürel mirasın yaşatılmasına katkı sağladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.