Sakarya Üniversitesinden Çevreye Bir Katkı Daha: Biyopolimerler

Eğitim 23.12.2024 - 13:42, Güncelleme: 23.12.2024 - 13:42 367 kez okundu.
 

Sakarya Üniversitesinden Çevreye Bir Katkı Daha: Biyopolimerler

Sakarya Üniversitesi, yaptığı araştırmalarla çevresel katkılar sunmaya devam ediyor.

Plastik atıkların azaltılmasına yönelik araştırma ile biyopolimer malzemeler üretiliyor.  Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Karabulut ve ekibi, TÜBİTAK projesi kapsamında endüstriyel bazlı yan ürünlerden biyopolimer malzemeler üretiyor. Doğada bulunan veya yenilenebilir biyolojik kaynaklardan elde edilen biyopolimerler, çevre dostu yapılarıyla geleneksel plastiklere sürdürülebilir bir alternatif sunacak. Yakıt bağımlılığını azaltma ve çevre kirliliğini önleme potansiyeline sahip bu malzemeler özellikle Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan “Sorumlu Tüketim ve Üretim”, “İklim Eylemi” ve “Sudaki Yaşam” gibi başlıklar doğrultusunda küresel hedeflere katkı verecek. TÜBİTAK destekli projelerle yenilikçi çözümler üreten araştırma ekibi, biyopolimerlerin endüstriyel yan ürünlerden üretimini gerçekleştirerek ekonomik ve çevresel fayda yaratmayı hedefliyor. Yeşil teknolojiler ve yapay zekâ araçları ile entegre edilen üretim süreçleri, çevre dostu altyapılar oluşturarak plastik atıkların azaltılmasını amaçlıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği’nin Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı Ufuk 2020 tarafından desteklenen PRIMA programı kapsamında yürütülen projelerde bitkisel ve hayvansal atıkları değerlendirerek katma değerli biyopolimer malzemelerin geliştirilmesi hem çevre dostu üretim teknolojilerinin hem de bu teknolojilerin ülkemize kazandırılması açısından önemli. Hem ekonomik hem antimikrobiyal Biyolojik olarak parçalanabilen polimerler sayesinde çevrede kirlilik olmaması, yenilenebilir hammaddelerden üretildikleri için fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltması, gıda ambalajı gibi uygulamalarda biyopolimerlerin antimikrobiyal özellik gösterebilmesi, tarımsal ve endüstriyel atıkların biyopolimer üretiminde kullanılması sürdürülebilir kalkınma hedeflerini ve döngüsel ekonomi uygulamalarını güçlendirecek. Gıda güvenliğini artırıcı özellikte Biyokompozit yapılar, çevre dostu ve sağlıklı alternatif materyaller olarak topluma katkıda önemli rol oynayacak. Antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle, gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatması, daha kaliteli ve güvenilir besinlerin tüketicilere sunulmasını, gıda israfının önüne geçilir ve tüketicilere daha güvenilir daha sağlıklı ürünler sağlayarak sensör teknolojileri sayesinde, ürünlerin tazelik durumu anlık olarak izlenecek ve bu sayede gıda israfı en aza indirgenecek. Biyopolimerler, yalnızca bilimsel ve ekonomik ilerleme sağlamakla kalmayarak aynı zamanda doğa ile uyumlu bir geleceğin kapılarını aralayacak.
Sakarya Üniversitesi, yaptığı araştırmalarla çevresel katkılar sunmaya devam ediyor.

Plastik atıkların azaltılmasına yönelik araştırma ile biyopolimer malzemeler üretiliyor. 

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Karabulut ve ekibi, TÜBİTAK projesi kapsamında endüstriyel bazlı yan ürünlerden biyopolimer malzemeler üretiyor.

Doğada bulunan veya yenilenebilir biyolojik kaynaklardan elde edilen biyopolimerler, çevre dostu yapılarıyla geleneksel plastiklere sürdürülebilir bir alternatif sunacak. Yakıt bağımlılığını azaltma ve çevre kirliliğini önleme potansiyeline sahip bu malzemeler özellikle Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan “Sorumlu Tüketim ve Üretim”, “İklim Eylemi” ve “Sudaki Yaşam” gibi başlıklar doğrultusunda küresel hedeflere katkı verecek.

TÜBİTAK destekli projelerle yenilikçi çözümler üreten araştırma ekibi, biyopolimerlerin endüstriyel yan ürünlerden üretimini gerçekleştirerek ekonomik ve çevresel fayda yaratmayı hedefliyor. Yeşil teknolojiler ve yapay zekâ araçları ile entegre edilen üretim süreçleri, çevre dostu altyapılar oluşturarak plastik atıkların azaltılmasını amaçlıyor.

Ayrıca, Avrupa Birliği’nin Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı Ufuk 2020 tarafından desteklenen PRIMA programı kapsamında yürütülen projelerde bitkisel ve hayvansal atıkları değerlendirerek katma değerli biyopolimer malzemelerin geliştirilmesi hem çevre dostu üretim teknolojilerinin hem de bu teknolojilerin ülkemize kazandırılması açısından önemli.

Hem ekonomik hem antimikrobiyal

Biyolojik olarak parçalanabilen polimerler sayesinde çevrede kirlilik olmaması, yenilenebilir hammaddelerden üretildikleri için fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltması, gıda ambalajı gibi uygulamalarda biyopolimerlerin antimikrobiyal özellik gösterebilmesi, tarımsal ve endüstriyel atıkların biyopolimer üretiminde kullanılması sürdürülebilir kalkınma hedeflerini ve döngüsel ekonomi uygulamalarını güçlendirecek.

Gıda güvenliğini artırıcı özellikte

Biyokompozit yapılar, çevre dostu ve sağlıklı alternatif materyaller olarak topluma katkıda önemli rol oynayacak. Antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle, gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatması, daha kaliteli ve güvenilir besinlerin tüketicilere sunulmasını, gıda israfının önüne geçilir ve tüketicilere daha güvenilir daha sağlıklı ürünler sağlayarak sensör teknolojileri sayesinde, ürünlerin tazelik durumu anlık olarak izlenecek ve bu sayede gıda israfı en aza indirgenecek.

Biyopolimerler, yalnızca bilimsel ve ekonomik ilerleme sağlamakla kalmayarak aynı zamanda doğa ile uyumlu bir geleceğin kapılarını aralayacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sakaryakent.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.