SATSO Üyeleri “AB Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Özen Yükümlülüğü” Konusunda Bilgilendirildi
SATSO Üyeleri “AB Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Özen Yükümlülüğü” Konusunda Bilgilendirildi
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) iş birliğinde, Köksal Avukatlık ve Köksal Akademi Türkiye katkılarıyla “AB Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Özen Yükümlülüğü” eğitimi gerçekleştirildi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) iş birliğinde, Köksal Avukatlık ve Köksal Akademi Türkiye katkılarıyla “AB Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Özen Yükümlülüğü” eğitimi gerçekleştirildi.
SATSO hizmet binasında gerçekleşen eğitimin başında TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu tarafından oda çalışmaları ve Türkiye-Almanya ticaret hacmi hakkında genel bilgiler paylaşıldı. Eğitime katılan SATSO Genel Sekreteri Şevket Kırıcı da SATSO üyelerinin Almanya ile ilgili merak ettikleri konusunda soruları yönelterek eğitime katkı sundu.
TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu eğitim öncesinde yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “İki ülke arasında çok ciddi bir ticari iş birliği var. 1994 yılında ticareti daha da geliştirmek ve sağlam bir zemine oturtmak amacıyla imzalanan protokol kapsamında bir temsilci oluşturulması kararlaştırılıyor ve de Odamız da bu anlaşma vesilesiyle birkaç yıl sonra resmi olarak kuruluyor. Bizim kurulma misyonumuz iki ülke arasındaki ticaret geliştirmektir. Odamız hem TOBB hem de Alman Odalar Birliği’nin bir kuruluşudur.
Türkiye-Almanya arasındaki ticari ilişkiler çok eskiye ve hatta Osmanlı dönemine dayanıyor. Karşılıklı işlem hacmi 55 milyar doları geçiyor. Türkiye için Almanya en büyük ticari ortak iken Almanya için ise Türkiye hacim bakımından en büyük 15. Ticari ortaktır. Bizler de hem bunu hem de iş birliğini yukarılara çıkarmak istiyoruz.
Gündemde olan vize problemleri konusunda da sürekli girişimde bulunuyoruz. Almanya, KOBİ’lerinin dijitalleşmesinde maalesef geri kaldı. Otomotivin devi olan ülke otomotivin gelişmesinde son yıllarda Çin’den geride kaldı ve enerji altyapısında da geri kaldığı son yıllarda anlaşıldı. Ve de şimdi ciddi bir borçlanmaya girerek yeniden ayağa kalkmak, dijitalleşme ve altyapı oluşturma sürecine giriyorlar.
Almanya’ya gelen birçok Türk firması var ve yeni yatırımlar yapıyorlar. Bizler de bunu destekliyor ve tüm imkanlarımız ile seferber olarak kılavuzluk yapıyoruz. Almanya’nın büyük sorunu yaşlı nüfus ve de nitelikli personel sorunudur. Bu nedenle el değiştirmeyi bekleyen 600 bin işletme olduğu raporlarda belirtiliyor. Bugünkü eğitimimizin bu anlamda verimli geçeceğine inanıyorum.” dedi.
Genel Sekreter Özoğlu’nun konuşmasının ardından eğitime geçildi. Eğitimde Avukat Sven Ata Can Köksal ve Avukat Prof. Dr. Mehmet Köksal’ın sunumlarıyla Avrupa Birliği’nin kurumsal sürdürülebilirlik ve özen yükümlülüğü direktifi çerçevesinde, şirketlerin sorumlulukları, insan hakları ve çevre politikalarına uyum süreçleri ile çözüm önerileri ele alındı. AB mevzuatına uyum süreci, şirketinizin sürdürülebilirlik yükümlülüklerini nasıl yerine getireceği, insan hakları, çevre sorumluluğu ve şikayet mekanizmaları hakkında kapsamlı bilgilendirme yapıldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.