Sakarya Üniversitesi’nden Ürdün Ziyareti
Sakarya Üniversitesi’nden Ürdün Ziyareti
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al ve beraberinde SAÜ Uluslararası Ofis akademisyenleri Prof. Dr. Samir Afifi, Öğr. Gör. Dr. Tuba Tatar, Öğr. Gör. Dr. Elsadıg Elfaqih ve Arş. Gör. Dr. Ahmet Üçağaç’tan oluşan heyet, akademik iş birlikleri kapsamında Ürdün’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al ve beraberinde SAÜ Uluslararası Ofis akademisyenleri Prof. Dr. Samir Afifi, Öğr. Gör. Dr. Tuba Tatar, Öğr. Gör. Dr. Elsadıg Elfaqih ve Arş. Gör. Dr. Ahmet Üçağaç’tan oluşan heyet, akademik iş birlikleri kapsamında Ürdün’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’nun 2025 yılı Uluslararasılaşma, erişilebilirlik ve kapsayıcılık, araştırma ve yenilikçilik, kalite, üretkenlik ve mükemmellik ile istihdama duyarlılık ve hayat boyu öğrenme hedefleri doğrultusunda yapılan akademik ve kültürel bir köprü niteliğinde olan ziyaretlerde Ürdün Üniversitesi, Ürdün Yüksek Bilim ve Teknoloji Konseyi, Petra Üniversitesi, Al-Balqa Uygulamalı Üniversitesi, Ürdün Ulusal Araştırma Merkezi ve son olarak Ürdün Prensi Hasan Bin Talal ile görüşmeler yapıldı.
Gerçekleşen ziyaretlerde akademik ve kültürel iş birliğine yeni boyutlar kazandıracak protokoller imzalandı. Anlaşmalar, üniversiteler arasında eğitim ve araştırma projeleri geliştirme, öğrenci ve akademisyen değişim programlarını teşvik etme, dijital kütüphaneleri geliştirme ve uzaktan eğitim olanaklarını artırma gibi kritik alanlarda iş birliği hedefleniyor.
Eğitimde teknoloji ve yapay zeka öne çıkıyor
Bilim ve teknoloji, yapay zeka, siber güvenlik, Avrupa Birliği destekli araştırma projeleri ve PRIMA Programı gibi alanlarda ortak iş birliği imkanlarını görüşüldüğü ziyaretlerde Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al Sakarya Üniversitesi hakkında genel bilgiler vererek, üniversitenin Ürdün’deki diğer üniversiteler ve araştırma merkezleri ile iş birliği yapma konusundaki hedeflerini paylaştı. Sakarya Üniversitesinin uzaktan öğrenim programını ve bu programın öğrencilere ders materyallerine erişim sağlama, profesyonel sertifikaların tanınması gibi konulardaki rolünü anlattı. Üniversitelerin temsilcileri, teknolojinin eğitim kalitesini artırmadaki rolüne vurgu yaparken taraflar, bu konuda ortak çalışmalar yürütme kararı aldı.
Araştırma ve dil eğitimi ön planda
İmzalanan protokollerin kapsamında, uluslararası öğrenciler için Arapça ve Türkçe eğitimi, uzaktan eğitim ve dijital kütüphaneler, öğrenci ve akademisyen değişimi, Erasmus+ programı çerçevesinde uluslararası destekli araştırma projelerinin geliştirilmesi yer alıyor. Sakarya Üniversitesi Rektörü Al, üniversitenin İstanbul’a yakın stratejik konumunun, Arap dünyası ile Avrupa arasında bir kültürel köprü görevi gördüğünü belirterek bu iş birliğinin akademik ve kültürel alanlarda olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Türk ve Ürdün sanayisi için ortak araştırma fırsatları
Yapılan ziyaretlerin bir diğer uğrak noktası olan Yüksek Bilim ve Teknoloji Konseyi ile akademik araştırmalara ek olarak sanayi işbirlikleri de görüşüldü. Ürdünlü araştırmacılara ait veri tabanını Sakarya Üniversitesi ile ortak çalışmalar için kullanılabilir hale getirmeye hazır olduklarını dile getiren Yüksek Bilim ve Teknoloji Konseyi Genel Sekreteri, üniversite bünyesindeki teknopark aracılığıyla bu araştırmaların Türk ve Ürdün sanayisiyle entegre edilerek her iki taraf için fayda sağlayacak iş birliklerinin geliştirilebileceğini belirtti.
Prens Hasan bin Talal ile görüşme
Ziyaretin son durağında, Ürdün Prensi Hasan Bin Talal ile bir araya gelen Rektör Al, iki ülke arasındaki akademik ve kültürel iş birliklerini derinleştirme konusunu ele aldı. Görüşmelerde, Sakarya Üniversitesinin uluslararası projelerdeki etkin rolü vurgulanırken, akademik iş birliğinin somut projelere dönüşmesi için atılacak adımlar değerlendirildi. Rektör Al, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “Uluslararası işbirlikleri, yalnızca akademik mükemmeliyet hedeflerimizi değil, aynı zamanda kültürel ve bilimsel zenginliğimizi de artıran önemli bir araçtır. Yaptığımız anlaşmalar, öğrenci ve akademisyen değişiminden araştırma projelerine kadar birçok alanda yeni fırsatlar yaratacak, bu da hem ülkemiz hem de ortaklarımız için değerli sonuçlar doğuracaktır. Sakarya Üniversitesi olarak, uluslararasılaşmayı, eğitimde ve araştırmada kaliteyi artırmanın temel bir unsuru olarak görüyoruz. Bu ziyaretler, ülkelerimiz arasında kültürel bir köprü inşa ederek sadece akademik alanla sınırlı kalmayacak, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik kalkınmaya da katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hamza Al teşekkür etti
Konuşmasına teşekkür ederek devam eden Prof. Dr. Al, “Ürdün üniversiteleri, Yüksek Bilim ve Teknoloji Konseyi ve nihayetinde Prens Hasan bin Talal ile olan görüşmelerimiz oldukça samimi, iş birlikleri konusunda yüksek verimlilikte tamamlandı. Misafirperverliklerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ederim. Bununla beraber, ziyaretleri birlikte gerçekleştirdiğimiz Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ofisinde bu anlamdaki alt yapımızın güçlü hale gelmesindeki rolleri çok büyük. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Tüm bu ziyaretlerin gerçekleşebilmesi noktasında, iki ülke arasındaki köprüyü inşa etmede özveriyle katkı sağlayan Dr. Elsadıg Elfaqih’e de gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.